Vele kunstenaars komen in een bepaalde periode van hun carrière tot de diepgang van hun werk. Meestal gaat men hierbij ook bij het kleurgebruik over tot het reduceren naar een minimum aan kleur. De kracht van compositie en spanning wordt een belangrijk onderdeel, sterke contrasten of laagjes in schaduwspel. Deze beperking is vaak het moeilijkste om met minder meer te zeggen.
Het bezoek aan de Black & White van Picasso te New York in de Guggenheim was aanvankelijk de aanleiding tot het idee van deze tentoonstelling. Maar meerdere grote meesters, zoals Goya, Velazquez en El Greco hebben hun oeuvre grotendeels gebaseerd op een beperkt kleurgebruik. Doorheen de kunstgeschiedenis sluiten bij dit thema zich heel veel kunststromingen aan, constructivisme, abstracte kunst, op-art, ook in de Nul en Zero art zien we het herleiden van gevoel en kleur tot een strikt minimum. Actueel zijn nog steeds vele hedendaagse kunstenaars in de ban van dit sterk minimalistische pallet.
Vanuit deze visie zagen wij de uitdaging de tentoonstelling rond dit thema op te bouwen.

Black and White

17.03.2013 - 28.04.2013

Onder de noemer Black & White presenteren we bijna alle kunstenaars die in onze galerie vertegenwoordigd zijn. Een boeiende keuze uit schilderijen, foto's, beelden en tekeningen waarbij we ons focussen op het monochrome pallet van zwart, wit en subtiele schaduwtinten.