alleen het licht komt van buiten en leidt ons binnen in de ruimtes. In die zin zijn het schaduwkamers, onbewoonde holruimtes, ‘unheimliche’ vertrekken. Samen met deze werken toont Peter Van Gheluwe ook enkele portretten op groot formaat, die aansluiten bij zijn vroegere beelden, namelijk verwerkingen van motieven uit de Tweede Wereldoorlog. Zo verschijnt het gezicht van een jonge, kaalgeschoren man, een gevangene. Een portret van het lijden, zonder aanduiding of het om een historisch of om een fictief figuur gaat. In zijn nieuw werk puurt Peter Van Gheluwe de gevoeligheid van zijn schilderkunst uit, door zich minder thematisch te oriënteren maar zich meer op het doek zelf te richten. Hij laat vanuit de vlakte van het doek een lichtinval verschijnen naar de kijker toe. De sociale geschiedenis treedt op de achtergrond, de schilderkundige geschiedenis komt naar voren. Zijn de interieurs van klassieke schilders niet vooral ruimtes van licht? Van Gheluwe vindt met zijn nieuwe werken een weg in deze open vraag. In Berlijn, Brussel, Gent en in zijn directe omgeving heeft hij foto’s genomen, materiaal verzameld, beelden gemaakt, om zijn visie op het beleven van ruimtes te voeden.

De abstractie groeit uit de noodzaak van de werkelijkheid, die glans en verschijning laat ontstaan. De onbepaalde positie van de schilder is deze ambivalentie, tussen noodzaak en verschijning. Stil-Licht plaatst de kijker zelf in deze positie.

Stil - Licht

27.01.2013 - 09.03.2013

Peter Van Gheluwe   Stil-Licht

Wat bepaalt de belevenis van een ruimte? Het licht. In de tentoonstelling Stil-Licht verdiept Peter Van Gheluwe zich in bestaande en abstracte ruimtes, met tekeningen en schilderijen. De aardse kleuren herinneren aan de natuur, terwijl het allemaal binnenruimtes zijn,